Kwaliteit

De Conference-peer wordt door veel consumenten als lekkerste handpeer beoordeeld. Dat was echter niet altijd zo. Enkele recente aanpassingen in de teelt zorgden namelijk voor een sterke verbetering van de kwaliteit. Zo worden de bomen nu veel opener gesnoeid en wordt er heel sterk met de hand gedund, waardoor het vruchtaantal teruggebracht wordt tot 200.000 à 250.000 stuks vruchten per hectare. Net als in de wijnbouw hebben deze maatregelen een sterk effect op de kwaliteit. Ook bemesting krijgt veel meer aandacht: een verbeterde kaliumvoorziening zorgt voor een beter suikergehalte, maar ook andere voedingselementen zoals stikstof, magnesium, calcium, mangaan, ijzer en zink, hebben hun weerslag op de in- en uitwendige kwaliteit.

Knapperig en zacht
Conference-peren kan je zowel eten aan het begin van de rijping, als ze nog knapperig zijn, als aan het einde van de rijping..In dit tweede geval is de peer volledig rijp en is het vruchtvlees smeltend zacht en heerlijk zoet en aromatisch van smaak. Gezien de vrij snelle omslag van hard naar zacht, is het belangrijk om de peren in de keten voortdurend koud (0°C) te houden. Ook de consument bewaart de peren bij voorkeur in een koele omgeving.

Maat
De peren kennen een grote variatie in maat, waarbij de peren in maat variëren van 45 mm tot 80 mm. De vruchten worden op 5 mm gesorteerd. Ongeveer de helft van de vruchten zit tussen 55 en 65 mm en de andere helft tussen de 65 en 75 mm. Slechts een klein aandeel van de peren zit onder de 55 mm. 

Kleur
Conference-peren horen een groene grondkleur te hebben. Vruchten met een lichtgele grondkleur zijn in het algemeen in een vrij vergevorderd stadium van rijping en eigenlijk alleen nog geschikt voor directe consumptie. In sommige winkelformules wordt Conference als eetrijp (“ready to eat”) aangeboden. In dat geval zijn de peren veelal wel lichtgeel van grondkleur. Indien de peren neigen naar donkergeel, dan zijn ze overrijp en niet meer geschikt voor verkoop.

Vruchtvlees
Als bij het doorsnijden het vruchtvlees wit-groen is en nog vrij droog blijft op het snijvlak, dan zijn de peren nog niet geschikt voor consumptie. Als het vruchtvlees bij doorsnijden weliswaar hard is, maar wel flink vochtig, dan zijn de peren optimaal voor de liefhebbers van harde peren. Als het vruchtvlees nog groen-wit is, maar wel zacht, dan is de peer optimaal voor liefhebbers van zachte smaakvolle peren. Zodra het vruchtvlees vervolgens doorkleurt naar geel-groen, dan is de peer overrijp en niet langer smaakvol.

Troeven

  • Het hele jaar door verkrijgbaar
  • Eén van de lekkerste handperen
  • Verfrissend en dorstlessend
  • Past bij elke eetmoment: als tussendoortje, bij het ontbijt, de lunch of als dessert na de warme maaltijd, tussen de boterham of verwerkt in een slaatje
  • Zo goed als geen klokhuis, dus ideaal voor kids
  • Eén middelgrote Conference peer levert meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen 2 stukken fruit per dag
  • Rijk aan voedingsvezels
  • Caloriearm

Recept van de maand

Soep van knolselder, gember en peer

Verwijder de schil van de knolselder en snijd in grove stukken ...

Lees meer »